Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 11. 2015

Charakteristika literární postavy

me-sladke-sestnacte-stoleti.jpgAhoj, na začátek tu mám trochu netradiční příspěvek. Je to charakteristika literární postavy. Tato postava se jmenuje Cat Crawford a je z knížky mé sladké šestnácté století. Vše potřebné se dočtete. :)

Vaše Anemarí :)

Cat Crawfordová

Cat Crawfordová neboli Catrine Crawfordová je hlavní hrdinkou trojdílné knihy Mé sladké šestnácté století od americké spisovatelky Rachel Harrisové. Spisovatelka napsala tři díly. První díl se nazývá už zmiňované Mé sladké šestnácté století, druhý díl Příběh dvou staletí a třetí díl Můj ne tak sladký život. Bohužel nemohu říct že byla Cat hrdinkou ve všech dílech, neboť je to komplikovanější. V prvním díle je sice hlavní hrdinkou, ovšem ve druhém se stává hrdinkou Alessandra, její sestřenice z šestnáctého století a ve třetím díle se Cat dělí o hlavní postavu se svým přítelem Lucasem.

Cat je dcerou slavného hollywoodského režiséra Petera Crawforda a stejně tak slavné herečky Catrine d'Angeli, která si připisuje na svůj účet jeden skandál za druhým. Chudák Cat to kvůli matce nemá lehké. Vždy, když se někde objeví, lidé očekávají skandál. Brzy ale zjistí, že jediné, v čem si je s matkou podobná je vzhled. Ale k tomu později. Když Catrina d'Angeli opustila pětiletou Cat a jejího tatínka, způsobila každému členu rodiny velký šrám v srdci. V důsledku tohoto incidentu si Cat nechala potají vytetovat na bok rozříznutou hrušku na polovinu. Je z obrazu Madona s dítětem a hruškami. Vyjadřuje to její bolest nad rozpůlenou rodinou. Dívka tedy bydlí v Hollywoodu s otcem a Jennou její budoucí macechou. Hlavní hrdince je něco kolem šestnácti let, nemá moc přátel, později se ale stanou jejími nejlepšími kamarádkami Alessandra a Hayley. Všechny studují na střední škole pro bohaté.

Tato dívka je malé, štíhlé postavy s drobnou tváří a nepřirozeně na ni vypadajícím širokým úsměvem. Bohužel v knize se nepíše přesný popis, ale pokusím se to stručně zformulovat. Její vlasy jsou dlouhé a tmavé, oči temné zdobené očními linkami a řasenkou. Sama Cat o sobě říká: Jsem nezretušovaná, neuhlazená, trochu neohrabaná verze slavné hollywoodské svůdkyně (tak říká své matce).“

Catrine Crawfordová je zranitelná, uzavřená dívka, která si vás jen tak nepustí k tělu. Bohužel to byl i problém ve vztahu s Lucasem. Naštěstí si ji ale Lucas dokázal udržet otevřenou. Jelikož jí všude pronásledují paparazzi, nasazuje svůj „úsměv“ pro fotoaparát skoro všude na veřejnosti. A bez slunečních brýlí se neobejde. Skrývají totiž její hrůzu v očích. Hrůzu způsobenou její nešťastnou slávou. Tyto špatné chvíle si však vynahrazuje svojí největší zálibou. Malbami a kresbami. Cat miluje výtvarnou výchovu a ještě ke všemu renezanci. A co jí udělá větší radost než výlet do renezanční Florencie?

Tuto literární postavu jsem si vybrala nejen proto, že je málo známá, ale i kvůli čerstvě dočtenému poslednímu dílu. Cat jsem si velice oblíbila i když jsme se v nějakých chvílích názorově rozcházely. Nic to ovšem nemění na tom, že bych si přála zažít některá dobrodružství, která ona zažila.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:)

Týnka, 9. 11. 2015 14:37

Myslim, že máš talent na český jazyk. Tato charakteristika je ohromující!! Jsem tvůj velký fanoušek ☺

Re: :)

Adminka Anemarí, 10. 11. 2015 23:28

Děkuji Ti moc Týnko. Nikdy bych nečekala, že po jednom příspěvku získám velkého fanouška. :)
Díky Ti moc!
Anemarí :)